Со предавање на директорката на Директоратот за статистика при Народната банка на Република Северна Македонија, Султана Бојчева-Терзијан, се одбележа Европскиот ден на статистиката на Економскиот факултет при УГД.

- Го посветивме денот на студентите затоа што сметаме дека тие се иднината и дека нивните одлуки ќе ги носат врза основа на статистички податоци, а со тоа и да креираат економија базирана на докази. Овие податоци кои ние ги креираме се клучен импут во носењето на секојдневните одлуки на носителите на монетарната и фискалната политика - вели Бојчева-Терзијан.

Настанот беше во организација на Економскиот факултет при Универзитет „Гоце Делчев“ во Штип.

Економскиот факултет има современ концепт на пренесување на теоретско знаење, но и негово валидирање преку користење на квантитативни методи. Овие податоци од Народната банка и од Државниот завод за статистика се многу важни за нас и како професори за изготвување на квалитетни анализи и истражувања - истакна проф. д-р Дарко Лазаров од Економскиот факултет.

Економскиот факултет има соработка со различни институции и дел од таа соработка се реализира преку практични предавања за студентите и останатите заинтересирани.

 

Технички секретар

Габриела Андова
Тел: +389 32 550 330
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип
Александар Толев
Телефон: +389  32 550 251
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Антонио Талевски
Телефон: +389  32 550 066    
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Струмица
Аница Удовалиева
Телефон: +389  32 550 250
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Телефон: +389  32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Игор Ефтимов

Тел: +389 32 550 337

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.